VIDEO | Sorin Cîmpeanu, despre noul mod de admitere la licee: „Subiectele pot fi făcute de Academia Română. Colegiile centenare de 15 ani cer acest lucru, să fie lăsate să-și selecteze proprii elevi pentru performanță”

Publicat: 20/07/2022, 00:27
Actualizat: 20/07/2022, 00:28

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, marți, la Digi24, că subiectele de admitere în colegii ar putea fi făcute de Academia Română sau de alte instituţii cum ar fi Societatea Română de Lingvistică sau Societatea Română de Matematică. Recent, oficialul a anunţat că elevii care vor începe în septembrie, anul acesta, clasa a şaptea vor avea o şansă în plus, aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că dificultatea subiectelor la nivelul admiterii în colegii va putea fi decisă de conducerile acestor şcoli.

„Dacă la nivel naţional suntem obligaţi să avem subiecte pentru nota 5, subiecte pentru note medii şi subiecte pentru note mari, de 9 şi 10, s-ar putea ca aceste colegii să opteze pentru eliminarea subiectelor pentru nota 5, să nu mai fie niciunul dintre subiecte atât de uşoare şi să meargă doar pe subiecte medii şi dificile. Am observat o teamă de înţeles. Subiectele pot fi făcute de Academia Română, pot fi făcute de Institutul Academiei Române”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cine vor fi aceia care vor realiza subiectele pentru admitere, ministrul Educaţiei a precizat că decizia aparţine colegiilor.

„Nu uitaţi că după lege avem o metodologie subsecventă, promovată prin Ordin de ministru. În urma consultărilor, vedem care sunt îngrijorările şi putem să ne asumăm răspunderea să venim în întâmpinarea stingerii acestor îngrijorări prin astfel de măsuri, subiecte făcute de Societatea Română de Lingvistică, Societatea Română de Matematică. Statul este dator să decidă, autoritatea națională este Ministerul Educației.

Este același Minister al Educației, care este răspunzător pentru forma proiectelor de lege. Deci putem decide, doar că, am observat în spațiu public poziții precum: sunt mult prea stufoase aceste legi. Păi, unu la mână, aceste legi, pentru prima oară, definesc arhitectura de sistem. Aceste legi definesc mult mai multe lucruri, pentru că am observat că, dacă nu sunt cuprinse în lege, lucrurile nu merg bine.

Sunt numărători de articole – știu și eu câte articole au cele două proiecte de legi, câte a avut legea 1 în forma originală și cât are legea 1, în forma actuală. Nu putem să trecem tot în lege, pentru că legea este urmată de 300 de acte subsecvente, hotărâri de guvern și ordine de ministru. Deci tot autoritatea decide acest lucru, tot autoritatea va spune și cine face subiectele, pentru a prezenta aceste garanții, că nu vor putea intra în licee doar aceea care vor face meditații cu profesorii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a afirmat că examenul de admitere în liceu va trebui finalizat înainte de a fi demarată Evaluarea Naţională.

„Proiectul legii spune că 90 % din locurile pentru clasa a noua, dintr-un anumit colegiu, sunt scoase la concursul de admitere al acelui liceu, 10% rămân pentru Evaluarea Națională. Condiția este ca admiterea în liceu să se finalizeze înainte de debutul Evaluării Naționale, pentru ca cei care eventual n-au intrat prin concursul propriu de admitere, să aibă șansa, ca toți ceilalți, să intre în Evaluarea Națională.

Există și discuții, tocmai de asta avem mai mult de o lună de consultare, să vedem dacă acest această pondere de 90% este cea potrivită sau trebuie mai puțin. Profesorii acestor colegii, de mai bine de 15 ani, cer acest lucru. Colegiile centenare de 15 ani cer acest lucru, să fie lăsate să-și selecteze beneficiarii, proprii elevi, pentru performanță. Noi suntem datori să îmbinăm nevoia de performanță cu nevoia de echitate și asta facem”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis